Bilgiler
- All Post
- Bilgi Küpü
İklim değişikliği, atmosferdeki gaz ve partikül konsantrasyonlarının değişmesi sonucu oluşan veya insan aktiviteleri tarafından tetiklenen bir olaydır. Hava değişikliği, dünyanın ortalama sıcaklığının artmasına neden olur ve bu da deniz seviyelerinin yükselmesine, güneş enerjisinin artmasına, göl, nehir ve deniz sularının asitlenmesine ve bitki ve hayvan türlerinin kaybına neden olabilir. Hava değişikliğinin temel nedenleri, küresel ısınmanın en […]
Ağaçlar, doğal ekosistemlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ağaçlar oksijen üretir, toprak kalitesini korur, hava kirliliğini azaltır ve benzeri faydalar sağlar. Ancak, insanların ormanları kesmesi, ağaçların yaşam alanlarını yok etmesi ve benzeri davranışları ağaçların neslini tehlikeye sokabilir. Bu nedenle, ağaçların korunması ve sürdürülebilir kullanımı öncelikli bir konudur.
Hayvanlar, doğal ekosistemlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Hayvanlar insanlar için beslenme, araştırma, eğlence ve benzeri amaçlar için kullanılır. Ancak, insanların hayvanların yaşam alanlarını yok etmesi, onları avlaması, ticareti yapması ve benzeri davranışları hayvanların neslini tehlikeye sokabilir. Bu nedenle, hayvanların korunması ve sürdürülebilir kullanımı öncelikli bir konudur.
Çevre, insanlar ve diğer hayvanlar için yaşam alanıdır. Çevre kirliliği, atık yönetimi, iklim değişikliği, su kirliliği, hava kirliliği ve benzeri faktörler çevre kalitesini bozar. İnsanların çevre kirliliğine neden olan davranışlarını değiştirmesi ve çevrenin korunması için çalışması gerekir.
Doğal kaynaklar, ekosistemler ve doğal dengeler insanlar için hayati önem taşır. Doğa, insanlar için barınma, beslenme, sağlık, eğlence ve benzeri birçok ihtiyacı karşılar. Ancak, insanların doğal kaynakları kullanması, çevreye zararlı atıkların atılması ve iklim değişikliklerine sebep olabilir. Bu nedenle, doğanın korunması ve sürdürülebilir kullanımı öncelikli bir konudur.
Hızlı Bilgiler
- All Post
- Hızlı Bilgi
Pirinç, dünya nüfusunun yarısından fazlasının temel gıda maddesidir. Asya, dünyanın en büyük pirinç üretim ve tüketim bölgesidir. Pirinç, Afrika genelinde de artan bir gıda maddesi haline geliyor.
Tahıllar, dünya hasat alanının yarısından fazlasını oluşturur. Buğday, pirinç, mısır ve darı gibi tahıl üreten otların genel adıdır. 2,3 milyar ton tahılın üretildiği dünyada, yaklaşık bir milyar ton gıda kullanımı için, 750 milyon ton hayvan yemi için ve kalan 500 milyon ton ise endüstriyel kullanım için işlenir veya atılır.
Tarım arazileri, Dünya’daki buzullardan arındırılmış toprakların yaklaşık %12’sini oluşturan 1,53 milyar hektarı kaplar.
Toplumun Tohumları Uzun süre burada yaşamak istiyorsak, özellikle azalan fosil yakıtların ve iklim değişikliğinin yaşandığı bir dönemde, kendi tarımımızı yapmamız gerekiyor. Bill McDorman, Native Seeds/SEARCH’in yürütme direktörü.
Kıyamet Tohum Deposu Svalbard Küresel Tohum Deposu, “Kıyamet” tohum deposu olarak da adlandırılan yer, dünya genelindeki tohum bankalarının yedek koleksiyonlarını depolar. Svalbard’daki tohumlar, orijinal tohum koleksiyonları kaybedildiğinde erişilebilir hale gelir. Svalbard, 4,5 milyon farklı tohum örneğini barındırma kapasitesine sahiptir. Her örnek yaklaşık 500 tohum içerebilir; 2,25 milyar tohum saklanabilir.
Berry İyi Tohum bankalarında korunan en yeni türlerden biri, Rusya’daki uzak Kuril Adaları’ndaki bir yanardağın yamaçlarında sadece yetişen nadir bir yaban çileği türü olan Fragaria iturupensis’tir.
Güçlü Tozlayıcılar Arılar, kuşlar ve diğer canlılar dünya genelindeki ana mahsullerin %75’ini tozlaştırırlar. Biodiversitenin bol olduğu bölgelerde, böcekler ve diğer canlılar bitkileri doğal olarak tozlaştırırlar. Ancak biyolojik çeşitlilik azaldığında, bu imkansız hale gelir. Büyük tarlaları tek bir mahsul için tozlaştıracak yeterli böcek yoktur, bu yüzden çiftçiler işi yapmak için arıları kamyonla getirmek zorundadırlar.
Doğadan Gelen İlaçlar Bugün kullanılan ilaçların yaklaşık %25’i bitkilerde, hayvanlarda veya diğer canlılarda bulunan kimyasallara dayanır veya onlara benzetilir.
Türlerin Sayısı Bilim adamları yaklaşık 1,75 milyon farklı tür tanımlamışlardır. Bu, 950.000 böcek türü, 270.000 bitki türü, 19.000 balık türü, 9.000 kuş türü ve 4.000 memeli türünü içerir. Bu, Dünya’daki toplam tür sayısının sadece küçük bir bölümüdür. Keşfedilip adlandırılacak milyonlarca tür daha vardır.